Sůl kyseliny askorbové
- prevence proti nachlazení, zvyšuje imunitu
- prevence srdečních chorob a očního šedého zákalu
- zlepšuje pevnost cév, stimuluje tvorbu bílých krvinek
- podporuje tvorbu kolagenu
- působí jako antioxidant
- pomáhá udržet přirozeně pružnou pokožku
- nezbytný pro stavbu kostí, svalů, šlach, činnost nervové soustavy
- ochrana buněk před poškozením volnými radikály
- snižuje množství riskantního LDL cholesterolu a Triacylglycerolu v krvi
Rozdíl mezi askorbanem sodným a kyselinou askorbovou
Každá cigareta "ukradne" tělu 25 mg vitaminu C – na neutralizaci jedovatých látek z cigaret. A co ostatní jedovaté látky (v potravinách, ve vodě, v ovzduší...)? Potřebujeme každý den doplňovat spotřebovaný vitamin C.
Někteří lidé mají citlivý žaludek na kyselé potraviny a je pro ně těžké užívat čistý vitamin C. Takoví lidé mohou využít tuto méně kyselou formu vitaminu C, neboť má pH 7,9, a tedy oproti kyselině L-askorbové není kyselý.
Askorban sodný je sůl kyseliny askorbové.
Vitamín C je pro lidské tělo nepostradatelný, jelikož si ho nedokáže syntetizovat samo. a proto jsem odkázaní na příjem vitamínu C z vnějších zdrojů. Vitamín C neboli kyselina L-askorbová zlepšuje např. vstřebávání železa z tenkého střeva, přispívá ke správné funkci chrupavek, kostí, cév, kůže a zubů. Nedostatek vitamínu C se může projevit nemocí zvanou kurděje projevuje se jako únava, ztráta zubů, krvácení dásní, špatné hojení ran. Nepostradatelný je také v potravinářském průmyslu, kde se využívá jako antioxidant a konzervační látka. Brání oxidaci tuků, a tím vzniku rakovinotvorných látek, prodlužuje trvanlivost potravin.
Použití:
Askorban sodný se využívá jako antioxidant v potravinářském průmyslu při výrobě ovocných džusů, v pekařském a masném průmyslu. Brání oxidaci tuků a tím bráni vzniku rakovinotvorných látek. Také se využívá jako konzervační surovina, zachovává barvu zpracovaného masa, prodlužuje trvanlivost mléka v prášku, předchází zakalení piva, vyblednutí ovocných štáv a mnoho dalšího. Využívám se také při zrání mouky a pro lepší zpracovaní těsta nebo jako přísada do ovocných salátu, džusů, snídaňových cerealií, mražených plodů moře apod.
Zdravotní účinky:
- brání vzniku rakovinotvorných látek
- prevence proti nachlazení, zvyšuje imunitu
- prevence srdečních chorob a očního šedého zákalu
- zlepšuje pevnost cév, stimuluje tvorbu bílých krvinek
- podporuje tvorbu kolagenu
- působí jako antioxidant pomáha udržet přirozenou průžnou pokožku
- nezbytný pro stavbu kostí, svalů, šlach, činnost nervové soustavy
- ochrana buněk před poškozením volnými radikály
- snižuje množství riskantního LDL cholesterolu a Triacylglycerolu v krvi
Nedostatek vitamínu C se projevuje:
- zvýšená kazivost zubů
- narušením stavby kostí
- deformacemi a krvácením do kloubů
- snížená odolnost proti infekcím
- žaludečními problémy
- extrémný nedostatek způsobuje kurděje např. ztrátou zubů, krvácivostí, otoky kloubů
Složení:
Askorban sodný – 100 %
Kontraindikace:
Lidé, kteří jsou na dietě s nízkým obsahem soli, by se tomuto produktu měli vyhnout.
Dávkování:
Doporučená denní dávka vitamínu C pro dospělé je 80–100 mg na den. Jeho spotřeba stoupá při nachlazení, stresu, fyzické námaze, infekci, úrazech.
Skladování:
Skladujte v suchu mimo přímé sluneční záření při teplotách 4 - 25 ˚C. Nevystavujte mrazu. Skladujte mimo dosah dětí. Nevhodné pro děti
Upozornění:
Neslouží jako náhrada pestré stravy. Po otevření spotřebujte nejpozději do 10 měsíců. Vyvarujte se styku prášku se sliznicí očí a dýchacích cest. Výrobce neručí za škody vzniklé nesprávným použitím.