Vědci objevili v olivovém oleji látku, která do hodiny po kontaktu ničila rakovinové buňky
5. 11. 2024
Toto je typ objevu, který by měl plnit titulky mezinárodních novin: Skupina výzkumníků zjistila, že běžná látka v olivovém oleji je schopna usmrtit rakovinové buňky během 30 minut až 1 hodiny. A přitom nechává zdravé buňky nedotčené.
Předtím, než někteří z vás to budou považovat za další ze senzacechtivých zpráv, měli byste si nejprve prohlédnout studii vypracovanou Fakultou environmentalistiky a biologie v Rutgers a publikovanou v odborném medicínském žurnálu Molecular and Cellular Oncology (Molekulární a buněčná).
Objev, který má potenciál změnit postoj veřejnosti k rakovině
Výsledky tohoto výzkumu zůstali překvapeni a nadšeni i samotní výzkumníci, kteří se na jeho uskutečnění podíleli.
Jak sami uvádějí, celé to bude mít vážné následky na způsob, kterým bude brzy veřejnost vnímat jednoduchou stravu jako účinnou zbraň proti rakovině a dalším vážným chronickým chorobám.
O nalezené substanci oleokantale (anglicky oleocanthal) se již dříve vědělo, že má protirakovinné účinky. O skutečném rozsahu, jakým bojuje proti rakovinným buňkám, se ani netušilo.
Existuje několik starších studií, které popisují jiné přínosy této substance. Mezi ně paří hlavně její účinky na:
- záněty
- potlačování růstu nádorů
- osteoporózu
- onemocnění související s věkem
- Altzheimerovu chorobu
- mnoho dalších
Avšak tato nová studie, která zjistila, že oleokantál dokáže přímo usmrtit rakovinové buňky , je vskutku ohromující. Týká se to hlavně rychlosti, s jakou účinkuje – rakovinové buňky po kontaktu s ní umíraly již po 30 minutách až 1 hodině.
Za tento efekt je zodpovědný způsob, jakým tato látka používá enzymy nacházející se v rakovinných buňkách.
V podstatě dochází k tomu, že se propíchne vnitřek rakovinných buněk , kde se akumulují odpadní látky jejich metabolismu. To v nich pak způsobí naprostý rozvrat.
Profesor Paul Breslin, spoluautor studie, vysvětluje, že tento proces vyvolává uvnitř rakovinných buněk totální chaos, což vede k jejich následné destrukci.
Na uvedeném příkladu jsme schopni vidět skutečnou sílu léčivých potravin jako olivový olej a jejich aplikaci při léčbě onkologických pacientů (a na zdraví světové populace).
Jaké jsou možnosti pro pacienty
Není pochyb o tom, že farmaceutické společnosti budou usilovat o patentování technologií, které napodobují působení oleokantálu (samozřejmě s přidruženým seznamem vedlejších účinků a sníženou efektivností).
Podstatým pro vás však zůstává fakt, že za takřka téměř žádné výdaje jste schopni i sami (respektive ti, kteří trpí onkologickým onemocněním) zažít přínosy této substance.
Jediné, co pro to musíte udělat, je pořídit si ve vašem supermarketu nebo obchodě se zdravou výživou kvalitní panenský a za studena lisovaný olivový olej od spolehlivého výrobce.