- Šalvěj lékařská byla používána od pradávna jako pomocník všeho druhu. Legenda již z 10. stol. praví, že arabští lékaři věřili, že šalvěj dokáže prodloužit život až do stadia nesmrtelnosti. Jiní lékaři mnohem později deklamovali přísloví "proč by měl člověk zemřít, který na své zahradě pěstuje šalvěj". Za všemi těmito příslovími pravděpodobně stojí fakt, že antioxidační vlastnosti šalvěje se projevují i po smrti tkáně. Tedy byla používána ke konzervování masa, které se pak nekazilo. Antioxidačně-konzervační účinek je srovnatelný s průmyslovými konzervanty.
- Využití šalvěje: Konzervace jídla – při cestě do přírody přidejte trochu šalvěje do bagety, ryby, masa apod. Máte jistotu, že neproděláte otravu žluklými tuky.
- Šalvěj lékařská je vhodná pro podporu a udržení ženského zdraví, má příznivé účinky na menopauzální komfort. Je doporučována při nadměrném pocení. Šalvěj lékařská přispívá k hormonální rovnováze a tím je prospěšná při bojích s řídnutím vlasů. Normalizuje funkce trávicí a dýchací soustavy. Šalvěj lékařská podporuje přirozenou obranyschopnost organismu – imunitní systém, patří mezi antioxidanty.
- Složení: 100 % Šalvěj
Tradiční použití:
Na vnější poranění (např. při práci kolem domu) rozemnout a přiložit několik listů.
Vnitřní: Jednu až dvě čajové lžičky sušené šalvěje lékařské přelijeme 250 ml horké vody. Necháme 5 min. louhovat, poté scedíme a užíváme 3 šálky denně. Na kloktadlo užijeme dvojnásobek sušiny, množství vody zůstane stejné. Kloktáme 3× denně po jídle.