EUR

Letní nevolnosti a střevní problémy

Léto je obdobím barev, aktivit, darů přírody a také tolik očekávané dovolené. Tu nám kromě počasí dokážou zkazit zdravotní komplikace. Období respiračních chorob sice pominulo, ale jsou tu pro léto typické žaludeční a střevní problémy. Proč zrovna v létě?

  • Trávení v létě je slabší: Odpovídá tomu i pokles denní kalorické potřeby o přibližně 1/4. Zkrátka je třeba jíst o čtvrtinu méně. Také nejíme podle hodinek, ale až dostaneme skutečně hlad.
  • Smažená a pečená jídla: Zavírají povrch a brání tak odchodu tepla. Zpravidla je doprovází hodně tuku. Typicky hranolky, pizza, grilované maso a další dovolenkové pokrmy jsou druhou nejčastější příčinou přehřátí a trávicích těžkostí.
  • Studené nápoje a zmrzlina: Po jejich konzumaci dojde k zachlazení žaludku a snížení produkce žaludečních šťáv. Tím se zhorší až zablokuje trávení za vzniku horka.
  • Nedostatek tekutin vede k přehřívání: Horko se podle TČM kumuluje v tzv. yangmingu, kam patří okruh Žaludku a Tlustého střeva. Když se uvolní, odchází v podobě zvracení nebo průjmu.
  • Nedostatek soli: Sůl tvoří součást tělních tekutin a ztrácíme ji pocením. Pomáhá doplňovat žaludeční kyselinu a stimuluje trávení. Nadměrná nebo častá konzumace sladkého vede k deficitu soli, únavě a trávicím problémům.
  • Nedostatek bílkovin: Upřednostňování sacharidových jídel na úkor bílkovin oslabuje Slezinu. Chybí stavební kameny pro hormony a enzymy, snižuje se chuť k jídlu a také imunita. Trávení je více citlivé na vnější patogeny.
  • Stres: Ten máme sice celoročně, ale stísnění vedoucí k přehřátí jaterní Qi v létě škodí více a projevuje se přehříváním a poruchami trávení.

Pojistky přehřátí

Jak jsme si už řekli, máme yangmingový okruh, kam patří Žaludek a Tlusté střevo. Když se přehřejeme, jde horko primárně do drah těchto orgánů. Obě dráhy ovlivňují svým průběhem krk a hlavu. První náznak blížící se pohromy tak může být pocit překážky v krku, lehký otok, bolest či zarudnutí. Dále můžou otéct nosní sliznice nebo zčervenat oči.

Druhé varování je znatelnější a zahrnuje nechuť pít nebo naopak nadměrnou žíznivost. Tady se dá ještě situace zvrátit podáním minerálek, případně Vincentky na větší doplnění soli. Minerálky, které obsahují CO2, jsou mírně kyselé a povzbudí žaludek k činnosti.

Když je však horka příliš, uvolní se společně s přehřátými tekutinami. Zpravidla v podobě průjmu, v horším případě zvracením. Platí totiž pravidlo, že vše se dá snáze vyřešit, pokud žaludek přijímá a je funkční. Je to zase jen obranná reakce organismu. Kdo je dehydratovaný příliš, může rovnou upadnout do bezvědomí. Někdy se po odchodu tělních tekutin udělá lépe a je po problému. Hlídat si pitný režim se zkrátka vyplatí!

Co mít v lékárničce na problémy žaludku?

Obrácený pohyb Qi Žaludku, jak se zvracení podle TČM popisuje, je překážkou podání všech prostředků. Zpravidla je třeba počkat, až se nejhorší situace zklidní a jen podávat tekutiny.

Na podporu hydratace slouží směs chloridu sodného a draselného s glukózou pod názvem Kulíšek. Má celkem příjemnou chuť a může se podávat samotný nebo s trochou sirupu či ředěného jablečného moštu. Případně rozpustit v ovocném čaji.

Když se zvracení trochu zklidní, je možné podpořit žaludek v jeho správném fungování. Směs Xiang Zi Tang (Rychlý vodopád) je určená na příznaky střevních viróz, projevujících se spíše v oblasti žaludku, bez výraznějšího postižení střev. Obsahuje aromatické bylinky na podporu trávení a bylinky na stáhnutí stoupající Qi Žaludku a uvolnění stažení žaludku a břicha. Pomáhá podporovat správné tekutiny a dá se použít kromě akutní gastritidy také na cestovní nevolnosti (kinetózu) a při kocovině.

První pomoc při průjmech

Huo Xiang Zheng Qi Pian (Divoká voda) je určená na projevy akutní vlhké horkosti ve střevech. Podobá se směsi předchozí, ale je více zaměřená na střeva. Císařskou bylinou je agastache vrásčitá, která otevírá povrch a odstraňuje letní vedro a společně s perillou křovitou harmonizují žaludek a odvádějí vlhko ze střev. Podobá se směsi první, ale je univerzálnější a hodí se do cestovní lékárničky.

Maitake je nejlepší vitální houba pro letní dny, kdy se můžeme potkat s vlhkem z vnějšku, typicky během bouřkového období nebo s vlhkem vzniklým oslabenou Slezinou. Doplňuje Slezinu, odvádí vlhko a pročišťuje horko. Tím nadlehčuje tělo a zlepšuje vitalitu.

Preventivní podávání Maitake tonizuje Ledviny a podporuje močení. Když mechanismus oddělování čistého a kalného funguje správně, nedochází k hromadění vlhkosti a horka ve střevech a břiše.

Osvědčené tipy maminek

Pokud je průjem vyvolán špatným jídlem, podáváme živočišné neboli medicinální uhlí. Tato povrchově aktivní látka na sebe váže střevní plyny, hnilobné produkty, bakterie, toxiny a další sloučeniny. Dnes se již vyrábí z rostlinných materiálů a má lehce nasládlou chuť. Během jeho podávání nemá smysl užívat žádné další přípravky, protože by přišly vniveč.

Černý čaj dlouho louhovaný je dalším pomocníkem při průjmech. Třísloviny blokují kofein, takže ho mohou i děti. Čaj obsahuje hodně draslíku, který zpevňuje Slezinu, odvádí vlhkost (i horko) a podporuje močení. Povzbuzuje rovněž chuť k jídlu, což je žádoucí.

Aromaterapie má co nabídnout. Na problémy žaludku a nadýmání se osvědčila máta peprná, která odvádí horko a uvolňuje žlučník a játra. Také zlepšuje kinetózu – stačí nakapat na kousek pečiva a spolknout.

Šalvěj lékařská má silné antimikrobiální účinky a dá se použít zevně i vnitřně. Osvědčila se i v případě cestovatelských průjmů typu Faraonova pomsta aj. Éterické oleje se dávkují 1–⁠⁠⁠⁠⁠⁠3 kapky 3× denně, ideálně po malém jídle a dobře zapít. Je to koncentrovaná síla rostlin!

Syrový zázvor můžete koupit snad všude. Je známý jako pomocník při nachlazení, ale zároveň odstraňuje toxiny z jídla a působí proti parazitům. I to je jeden z důvodů jeho rozšířeného použití v kuchyních zemí teplejšího podnebí. I když je teplé povahy a potopudný, při snězení špatného jídla, kdy je přítomná zimnice, to rozhodně nevadí.

Obnova zničených sliznic

Následkem žaludečních a střevních viróz bývá poškozená sliznice. Suché rohlíky nebo piškoty jsou minulostí. Vhodná strava musí obsahovat dostatek vody, nesmí být suchá nebo příliš tepelně zpracovaná. Typicky dušená zelenina, obilniny, vařené maso, vejce nebo červená čočka. Ovoce a sladkosti ne, pro doplnění tělních tekutin je potřeba sůl. Výjimkou jsou jablka, ideálně lehce kyselá, doplňující tekutiny a stavící průjem. Sladké jídlo by měla doplňovat čekanková káva nebo jiná obilná káva kvůli hořké chuti, tonizující Slezinu.

Hericium zvlhčuje a léčí sliznice trávicího traktu, doplňuje Slezinu a napomáhá trávení. Uklidňuje a harmonizuje psychiku a působí na všechny orgánové soustavy. V případě chronických problémů trávicího traktu je Hericium jasnou volbou.