USD $

Jak využít lokální med k léčbě astmatu a pylových alergií


Mnoho lidí trpících alergiemi věří, že lokálně produkovaný med dokáže výrazně zmírnit příznaky pylových alergií a také astmatu.

Základní myšlenka je v tom, že během sklizně medu jako včely létají z jednoho květu na druhý se na ně nalepí pylové spóry, které se pak stanou součástí medu.

Předpokládá se, že konzumace takového medu, byť jen jedné lžičky denně, dokáže prostřednictvím pravidelného vystavení se alergenům vybudovat proti nim imunitu a někdy i zcela nebo téměř vyléčit.

Co zjistili studie

Jedna z nových studií hodnotila efekt používání předsezónního březového medu a běžného medu na výskyt příznaků alergií a užívaných léků během březové pylové sezónní.

Studie hodnotila 44 pacientů s alergií na březový pyl, který mezi listopadem a březnem užívali buď březový, nebo obyčejný med. Kontrolní skupina obsahovala 17 pacientů, kteří užívali pouze běžné protialergické léky zaměřené na kontrolu příznaků astmatu a alergie.

Výsledky této studie byly, že pacienti užívající březový med vykázali oproti kontrolní studie následující zlepšení:

  • 60% snížení příznaků alergie
  • 2krát takové množství bezpříznakových dnů
  • 70% méně dní se závažnými symptomy
  • 50% snížení používání antihistaminů

Jak med léčí alergii a astma

Samotná teorie fungování této metody léčby je poměrně logická.

Hlavní myšlenka spočívá v tom, že lokálně produkovaný med obsahující pylové spóry místních rostlin působí v podstatě stejným způsobem jako přírodní vakcína.

Příjem malého množství alergenu postupně v těle vybuduje přirozenou imunitu proti tomuto alergenu.

Důležité zde ale je to, aby byl med produkován lokálně, v opačném případě nemusí obsahovat pylové složky těch rostlin, které se v dané lokalitě nacházejí.

Běžné doporučení je konzumace jedné lžičky medu několik měsíců před začátkem pylové sezóny.

Dvě důležitá varování

I přes doporučení konzumovat v případě pylových alergií med, není třeba zapomínat na to, že med samotný je pro někoho alergenem a může vyvolat vážné alergické reakce, včetně anafylaktického šoku.

Takže v případě, že se u vás v minulosti vyskytla alergická reakce na med, tak jej užívat nesmíte.

Pokud se rozhodnete pro tuto terapii, pak pro jistotu ze začátku je třeba užívat jen velmi malé množství medu a dávky zvýšit až když se prokáže, že jej dobře snášíte.

Dalším důležitým faktem, na který není třeba zapomínat je to, že med má vysoký obsah fruktózy, běžně 70 až 80 %. V případě predispozice odolnosti vůči inzulínu by vyšší dávky fruktózy mohly rozházet váš systém.

Každá čajová lžička medu obsahuje přibližně 4 gramy fruktózy. Doporučuje se udržet její příjem pod hranicí 25 gramů na den.

To platí především pro lidi s výskytem vysoké hladiny inzulínu v krvi, typické především při obezitě, vysokém krevním tlaku, vysoké hladině cholesterolu a cukrovce.

Vitamin D jako nejdůležitější prvek léčby astmatu a alergií

I přes doporučení určitě vyzkoušet lokálně produkovaný med jako způsob léčby pylových alergií, není třeba zapomínat na jeden z nejdůležitějších faktorů životního stylu ovlivňujících toto onemocnění. Jedná se o dostatek vitamínu D.

Poslední výzkumy dokonce ukazují, že nedostatek vitamínu D může být primární příčinou vývoje astmatu. Pro mnoho lidí to může znamenat to, že zbytečně trpí astmatem, jelikož nedostatek vitamínu D lze velmi jednoduše odstranit.


Je třeba také nezapomínat na to, že v případě astmatu bude člověk potřebovat vyšší dávky vitamínu D než běžně doporučené (200 až 600 IU, tedy mezinárodních jednotek na den). Při astmatu jsou potřebné dávky 2000 až 2500 IU na den.

Ideální je získat prostřednictvím bezpečného vystavení se slunečnímu záření.

Rovněž není třeba zapomínat na to, že používání opalovacích krémů blokuje UV paprsky které jsou potřebné k tomu, aby kůže dokázala vitamín D vyprodukovat.

Také je možné doplňovat tento vitamín ústní formou pomocí doplňků, konkrétně vitamínem D3.

Další bezpečné a efektivní strategie pro léčení astmatu

Přestože astma je závažná nemoc, její léčení není vůbec komplikovanou záležitostí.

Optimalizace úrovně vitamínu D je prvním krokem, ale jsou zde i další základní strategie, které umí pomoci odstranit její příčinu. Mezi tyto strategie patří následující:

1. Zvýšení příjmu živočišných omega-3 kyselin

I přes přesvědčení, že všichni lidé potřebují rostlinné omega-3 kyseliny, je zde jeden problém.

Ten bývá v tom, že mnoho lidí má problém s metabolismem ALA (rostlinná forma omega-3 kyseliny) na mastné kyseliny vyššího řádu jako jsou DHA a EPA, které jsou zároveň silnými antioxidanty.

DHA a EPA naleznete v největším množství v rybím oleji.

2. Snížení příjmu omega-6 kyselin

Ke zvýšenému příjmu omega-3 kyselin je zároveň nutné omezení příjmu omega-6 kyselin, jelikož zde jde o jejich vzájemný poměr.

Před 100 lety lidé běžně ročně konzumovali jen asi 1 kg omega-6 kyselin, ale dnes je tomu díky rostlinným olejům (řepkový, slunečnicový a podobně) téměř 35 až 40 kg ročně.

Při konzumaci zpracovaných potravin se poměr mezi omega-3 a omega-6 kyselinami výrazně změní, což má pak za následek různé záněty v těle vedoucí nakonec k astmatu.

3. Zvažte tzv. hypotézu hygieny

Jde o to, že současná posedlost hygienou, hlavně u dětí způsobuje, že ty nepřicházejí do styku s běžně se vyskytujícími bakteriemi, viry ale i alergeny

To znemožňuje jejich imunitnímu systému se správně vyvinout a naučit se rozpoznávat tyto cizorodé prvky.

4. Pravidelné cvičení

Cvičení je také klíčové, protože napomáhá regulaci úrovně inzulínu v krvi.

Také zvyšuje citlivost na inzulín, což má za následek, že tělo jej potřebuje vyrábět v menších dávkách.

Kategorie