CZK

Jak pomocí stravy odstranit překyselení těla, které může vyvolat únavu, cukrovku či onemocnění srdce.


Dosažení zásaditosti v organismu se stalo v poslední době velmi populárním tématem a je k tomu samozřejmě velmi dobrý důvod.

Pokud jste dávali na hodinách chemie pozor, možná si vzpomenete na to, jaký je rozdíl mezi kyselinou a zásadou nebo dokonce i na definici hodnoty pH.

Hodnoty pH určují kyselost, nebo zásaditost vybrané látky. Škála pH má číselné rozpětí 0 až 14, přičemž nižší hodnoty se považují za kyselé a vyšší za zásadité. Neutrální hladina, tedy ani kyselá ani zásaditá, se na stupnici nachází v blízkosti hodnoty 7.

V tomto článku se bavíme o pH vnitřního mezibuněčného prostředí těla a tkání, nikoli o pH krve. pH krve si totiž váš organismus udržuje ve velmi úzkém pásmu a příliš se ovlivnit nedá.

Proč je hodnota pH tělesných tkání vlastně důležitá?

Vědci již potvrdili, že kyselé prostředí se pojí s rychlejším vývojem rakoviny v těle. Studie také ukázaly, že překyselený organismus je více náchylný k onemocnění jako artritida, rakovina a kardiovaskulární choroby.

Navíc lidé u kterých není hladina pH vyrovnaná, nedokážou využít všeho, co jim zdravá strava nabízí. To v konečném důsledku vede například i k vyčerpanosti.

Mnoho studií již upozorňovalo i na to, že máte-li kyselé pH, zvyšuje se tím riziko následujících onemocnění:

  • cukrovka typu 2
  • kardiovaskulární onemocnění
  • obezita
  • chronická únava
  • rakovina

Zásadité hodnoty pH se naopak spojují se zlepšením paměti , snížením bolestí a nižším rizikem vysokého krevního tlaku a mozkové příhody .

Hladiny pH mají vliv i na zdraví kostí . Vědci tvrdí, že zásadotvorné potraviny mohou dokonce zlepšit hustotu kostí.

Co způsobuje nerovnováhu pH?

Podívali jste se už někdy na to, jaké množství chemikálií konzumujete?

Látky jako aspartam, fosfor, kofein či mnohé další, které naleznete na etiketách potravin, hlavně ve sladkých limonádách, způsobují překyselení organismu.

Den co den doslova bombardujeme svá těla jedy. Oblečení, co nosíme, ručníky, kterými se otíráme, chemikálie na čištění podlah, nádobí a našich příbytků – jsme v tom "namočení" až po uši.

Největším viníkem je však i tak naše strava . Nacpeme se fast-foody, rafinovanými cukry, živočišnými produkty a vysoce zpracovanými potravinami.

Totéž platí například o sedavém způsobu života .

Nyní budete možná trošku překvapeni, ale i příliš mnoho cvičení a zejména kardio, může vést k produkci kyseliny mléčné ve svalech a následnému poklesu hladiny pH (čili k překyselení), což přispívá ke zvýšení stresu v organismu.

Naše tělo se v první řadě snaží vyvažovat pH a vrátit hladiny na optimální úroveň. Takto to však nemůže fungovat donekonečna a dříve či později začne kyselé prostředí přivolávat různé typy onemocnění.

Testování hladiny pH

K testování použijete testovací pH proužky (lakmusové papírky), které lze sehnat v lékárnách. Testovat můžete buď moč, nebo sliny.

Sliny

Před čištěním zubů, je třeba nasbírat v ústech sliny a spolknout. Potom to ještě jednou zopakovat a vyplivnout přímo na testovací proužek. Tento proces zaručí, že vzorek slin bude čistý.

Testovací proužek by měl ukázat hladinu pH mezi 6,5 až 7.

Moč

Pro testování se doporučuje použít vzorek první ranní moči, do které namočíte testovací proužek.

Hladina pH by se měla nacházet mezi 7,2 a 7,4.


Jak dostat hladinu pH tělesného prostředí k normálu?

Zde následuje 5 tipů pro optimalizaci hladiny pH.

1. Adekvátní příjem hořčíku

Většina lékařů se shodne na tom, že většina populace trpí chronickým nedostatkem tohoto důležitého minerálu.

Hořčík je obzvláště nezbytný pro ženy, protože pomáhá tělu zpracovávat vápník a oba minerály tak chrání kosti před osteoporózou. Hořčík je pro kosti ještě důležitější než vápník.

Je také jedním z hlavních činitelů ovlivňujících vyrovnávací schopnost organismu regulující hladinu pH. Rovněž dodává tělu okamžitou energii. Jako doplněk stravy je skvělým doplněním stravy.

Mezi potraviny bohaté na hořčík patří avokádo, mandle, kešu oříšky a špenát.

2. Omezení cukru

Kromě toho, že cukr je jedna z nejkyselejších potravin jaké konzumujeme, oslabuje naši imunitu a rovněž schopnost udržet si požadovanou váhu.

Pokud nahradíte bílý cukr více zásaditými sladidly, například stévií, zaregistrujete okamžité změny. Ty se budou týkat nejen vyrovnání hladiny pH, ale také ustálení hladiny cukru v krvi.

3. Přidání enzymů do stravy

Pokud je organismus překyselený, dokáže způsobit pořádný zmatek u trávicích enzymů v tenkém střevě. Oslabí se tím schopnost našeho těla zpracovat potraviny a získávat z nich veškeré živiny.

To může vést k poruchám metabolismu, přibývání na váze a cukrovce.

Opětovným zařazením enzymů do stravování, zejména bílkoviny štěpícího bromeleinu (z ananasu) a papainu (z papáje), vytvoříte ve svém organismu ideální prostředí pro zásadité ovoce a zeleninu. Ty pak dokážou dělat v našem těle zázraky.

4. Pití vody s citronem

Citron je to nejzásaditější ovoce, jaké máte k dispozici (je sice kyselé, ale když zreaguje s trávicími enzymy, mění se na zásadité).

Voda je zase absolutní základ pro potlačení vedlejších účinků kyselého kofeinu, sladkých nápojů a čajů. Pomáhá také pročistit ledviny.

Začnete-li den sklenicí vody s citrónem a budete i během dne jí pít dostatek, poskytnete svému tělu vhodné zásadité prostředí.

5. Nahrazení masa zeleninou

Většina typů masa je dobrá pro vyrovnaný stav našeho těla, jelikož maso obsahuje zinek a draslík. Tyto dvě látky pomáhají našemu tělu udržovat získané minerály.

Zároveň je však maso i kyselé a mnozí z nás ho jedí víc, než je potřeba. Nechte ho proto na místě, které mu patří: jako doplněk k zásaditému ovoci, zelenině a celozrnným výrobkům.

I když ne všechny druhy zeleniny jsou zásadité, většina z nich je. Pamatujte, že hladina pH, která je pro danou potravinu přirozená, nemusí mít stejný vliv také na naše tělo.

Zároveň byste neměli zapomínat ani na stres – snažte se jej omezit! Kvalitní spánek, cvičení a relaxace dokážou udělat s naším tělem i duchem naprosto zázraky.

Proč vzniká překyselení těla, které onemocnění způsobuje a jak jej napravit


Organismus každého člověka je optimálně naprogramován na přibližně 130 let života, podle toho, jak o své zdraví pečujeme.

To, zda zestárneme zdraví nebo onemocníme a zemřeme předčasně, závisí na mnoha faktorech.

Proč vzniká nerovnováha vnitřního pH prostředí

Konzumace množství potravin bohatých na bílkoviny stimuluje tvorbu kyselinového odpadu, který je vedlejším produktem buněčného metabolismu.

Během vstřebávání těchto potravin se vytvářejí jedovaté kyseliny (kyselina sírová a fosforečná).

Stres, emocionální napětí, nesprávná výživa, nízká fyzická aktivita, nikotin, alkohol, chemická léčiva a znečištění životního prostředí neumožňují tělu kyselý odpad zcela odstranit.

Kyselý odpad se hromadí, což způsobuje okyselení vnitřních tekutin (krev, extracelulární tekutina, lymfa) a dochází k narušení rovnováhy mezi kyselinami a zásadami v těle.

Rovnováha mezi kyselinami a zásadami je tvořena specifickým podílem koncentrací vodíkových (H+) a hydroxylových (OH-) iontů v tělových tekutinách. Normální metabolismus probíhá tehdy, když je mezi těmito dvěma elementy rovnováha.

Narušená rovnováha způsobuje metabolické poruchy, má vliv na schopnost hemoglobinu přenášet kyslík do tkání a mění aktivitu organických látek a chemických procesů v těle.

Kyselost nebo zásaditost je určena indikátorem pH. Ten ukazuje na množství kyselin v jakékoli látce, která obsahuje vodu. Hodnoty pH se mohou lišit od 0 do 14.

6 stupňů překyselení

Dr. M. Worlitschek následující stupně překyselení podle jejich závažnosti:

1. Optimální rovnováha mezi kyselinami a zásadami.

2. Latentní acidóza – skryté překyselení. Krev má ještě dobré hodnoty pH, ale ve zplodinách ostatních orgánů již převažuje kyselinový odpad. Pacient v takovém stadiu se necítí vysloveně nemocný, pozoruje však jisté příznaky jako únavu , zácpu, bolesti žaludku.

3. Akutní acidóza – přechodné překyselení. Většinou se jedná o projev infekčního onemocnění. Infekce totiž nutí tělo k takovým protiopatřením jako je horečka, zácpa, záněty, zvýšené vylučování moči.

4. Chronická acidóza – chronické překyselení. Tato forma se projevuje často až drastickým klinickým obrazem nemoci, často připisované "neznámým příčinám" (například při revmatu).

5. Lokální acidóza – místní překyselení. Nastává porucha prokrvení důsledkem vysoké srážlivost krve a aterosklerózy, nebo může dojít k nedostatku kyslíku způsobeném klesající tekutostí krve. V nejhorším případě se céva tak ucpe, že tkáň se udusí a odumírá

6. Kyselinová smrt – má mnoho podob, například. selhání ledvin, smrtelný infarkt, rakovina, nebo diabetické koma.

Které nemoci vyvolává okyselování těla

Zdravé buňky v našem těle mají alkalický charakter.

Je vědecky dokázáno, že tělo má přebytek kyselin ve všech případech onemocnění. Pokračující a rostoucí okyselení těla způsobuje oběhová onemocnění a vytváří dobré podmínky pro rozvoj různých "neduhů" a bolestí .

Nejčastějším důvodem těchto bolestí je nahromadění kyselin v těchto částech těla.

Když se vnitřní prostředí stává kyselejším, měkké erytrocyty (červené krvinky) ztuhnou a tvrdnou. Je pro ně problém dostat se do vlasově tenoučkých kapilár za účelem přenosu výživných látek a odstranění odpadu.

Takovým způsobem kyselé prostředí zhušťuje krev, což je jedním z důvodů hypertenze .

Vyšší hromadění kyselého odpadu v blízkosti jakéhokoli orgánu způsobuje oběhovou nerovnováhu a brání zásobování těla životně důležitými látkami . Funkce orgánů klesá a začínají se rozvíjet nemoci.

Pokud se kyselý odpad hromadí v blízkosti slinivky břišní, ovlivní se produkce inzulínu a takové podmínky mohou vést k rozvoji cukrovky .

Hromadění krystalů kyseliny močové v chrupavkách kostních kloubů způsobuje dovnitř .

Jak napravit překyselování těla?

K zastavení překyselování těla je třeba provést tyto kroky:

1. Změna stravovacích návycích

Přijímat více zásaditých potravin (zeleninu, ovoce, čerstvé ovocné šťávy). Zásaditých potravin je přirozeně méně než kyselých.

Konzumování pouze zásaditých potravin je poměrně náročné, připravovat různé pokrmy z omezeného výběru produktů vyžaduje určitou kreativitu.

K nejdostupnějším potravinám s převahou kyselin patří: ančovičky, arašídy, avokádo, bůček, bílé víno, čokoláda, ementál (45% tuků v sušině), husacina, jehněčí, párky, salámy, játra, kandované ovoce, kapr, kečup, klobá tuk, koňak, zákusky, sardinky, atp.

Nejdostupnější zásadité a neutrální potraviny jsou: ananas, lilek, banány, brokolice, camembert (30% v sušině), česnek, cibule, citrony, podmáslí, třešně, hrášek, hrušky, jahody, jogurt, kedluben, zelí (bílé, červené, kysané ), jablka, minerálka (bez oxidu uhličitého), petržel, pórek, růžičková kapusta, rajčata, šípky, chřest, špenát, okurky, treska skvrnitá, vodový meloun, brambory.

2. Relaxace

Jedná se o další způsob zvýšení zásaditosti našeho těla. Problémem však často bývá, že lidé, jejichž tělo je překyselené, se jen těžko dokáží uvolnit .

Z důvodu nadbytku kyseliny mají nadledvinky obvykle vyčerpané. Jsou proto často podráždění a jejich nálada se dokáže rychle měnit.

Zdá se, že tito lidé si nedokážou udržet stabilní duševní stav, protože jejich těla neustále vyžadují nové dávky kyselin.

3. Zvýšený příjem čisté vody

Výborným a jednoduchým lékem je pravidelné a dostatečné pití vody . Voda je rozpouštědlo, které čistí naše buňky, odstraňuje odpad a hydratuje kůži.

Voda zpracovaná tělem je hlavní složkou extracelulární tekutiny. Naše orgány se " koupou" v této kapalině, která přenáší výživné látky do buněk.

Na zpáteční cestě se zase přepravují nestrávené zplodiny látkové přeměny a oxid uhličitý s vodou v lymfu a v krvi. Ty putují k vylučovacím orgánům ledvinám, plicím a pokožce, kde tělo zase opouštějí ve formě moči, vydechovaného vzduchu a potu.

Tento proces látkové výměny je často narušen nedostatečným pitím vody . Naše buňky jsou "vyschlé", což následně ovlivňuje tělesné funkce, chemické procesy i odstraňování kyselého odpadu.

4. Čaje a doplňky stravy

Starodávným osvědčeným nápojem na očištění od kyseliny jsou čaje jako vojtěškový (speciální odrůda vojtěšky seté), přesličkový nebo indiánský čaj (lapacho).

Za zmínku stojí i čerstvé výhonky z vojtěšky Medicago Sativa, výtažek ze zeleného ječmene a obilné klíčky.


Varovné příznaky, že je vaše tělo příliš překyselené a jak jej rychle odkyselit


Množství zdravotních problémů dnešní doby je možno připsat na vrub procesu, který se děje uvnitř těla – překyselení.

Několik studií zkoumalo a analyzovalo paralyzující účinky překyselení na náš organismus. Všechny došly k závěru, že jeho následky mohou být více než vážné.

Překyselení v jednotlivých částech těla

Překyselení organismu se obvykle pojí s život ohrožujícími onemocněními jako jsou rakovina.

K jejich předejití musíte s tělem udělat přesný opak, to znamená jeho uvedení do zásaditého stavu, tedy zalkalizování.

Problémem je, že mnozí lidé nevědí, jestli jejich tělo je překyselené nebo ne. Naštěstí existují jednoduché způsoby, jak to zjistit.

Po takovém zjištění pak můžete přistoupit k zavádění opatření do vašeho života, abyste překyselení zvrátili a předešli jeho opětovnému vzniku.

Nejdůležitější při odhalení překyselení je zjistit úroveň pH v těle.

Ideální hodnota je rozpětí od 7.0 po 7.4. Krev si například udržuje velmi úzké rozpětí mezi 7,35 až 7,45. To ovšem neplatí o ostatních částech našeho organismu.

Některé části, jako jsou ústa či jícen, mívají vyšší kyselost (nižší pH), to je ovšem normální. V tomto případě se pH pohybuje kolem 6,8. Kyselost v žaludku je zase extrémně vysoká a to 1,5 až 3,5.

K tomu, aby byla zdravá vaše střeva, obsahovala prospěšnou mikroflóru a správně absorbovaly živiny ze stravy do krve, jejich pH musí být někde mezi hodnotami 5,5 až 7.

Co zjistil Dr. Otto Warburg, laureát Nobelovy ceny

Dr. Otto Warburg zjistil, že rakovinu spouštějí v těle kyselinotvorné patogenní organismy (kvasinky, plísně a podobně), proto by se této oblasti měla věnovat zvýšená pozornost.

Když jsou pH úrovně v lidském těle v nerovnováze, začnou se objevovat mnohé zdravotní problémy, včetně onemocnění trávicího systému, únavy, vyčerpání a jiných.

Abyste uměli rozpoznat, zda trpíte překyselením těla 1 , zaměřte se na následující příznaky:

  • zmatení
  • nervové problémy
  • únava a vyčerpání
  • výpadky svalového tonu a třes na zápěstí (astrerixis)
  • bolesti hlavy
  • ospalost
  • křeče a třesy

Přesnějším způsobem pro zjištění překyselení je měření pH. K jeho provedení budete potřebovat jednoduché lakmusové papírky, které pořídíte v každé lékárně.


Jak měřit pH s lakmusovými papírky

Je to opravdu jednoduché. Bude třeba odebrat vzorky moči a slin a změřit jejich pH hodnoty několikrát v průběhu dne.

U slin by zdravé pH mělo být v rozmezí od 7 do 7,4 v průběhu dne. Občasné menší výkyvy jsou normální.

Na druhé straně, pH zdravé moči by se mělo pohybovat od 6 do 6,5.

V případě, že se hodnoty pH uvedených dvou tělesných tekutin budou u vás vyskytovat mimo daná rozmezí, pak víte, že máte zřejmě problém s překyselením.

Jak odkyselit tělo

Odkyselení těla je cílený, vytrvalý a někdy i poměrně náročný proces, který budete muset podstoupit. Na jeho konci ale bude dramatické zlepšení vašeho zdravotního stavu.

Obvykle k tomu postačí běžné potraviny a věci z vaší kuchyně. V těžších případech se vyžaduje i užívání silnějších látek jako jsou například chlorid přesný 2 .

Prozatím se však soustřeďme na ty běžné věci, které by měly u většiny lidí naprosto postačovat.

Snažte se dodržovat následující body:

1. V první řadě musíte zvýšit příjem čerstvého ovoce, zeleniny, ořechů, semínek a dalších zásadotvorných potravin, nejlépe v bio kvalitě.

2. Další výbornou věcí na odkyselení, neboli zvýšení zásaditosti vašeho těla, je pravidelně ráno pít vlažnou vodu zředěnou s čerstvou šťávou z poloviny citronu. Citron je sice kyselý, ale v těle zanechává zásaditou stopu, nenechte se proto splést jeho chutí.

3. Za všech okolností se vyhýbejte jak fyzickému, tak psychickému stresu.

4. Dopřejte si dostatek odpočinku během dne iv noci. Každé vyvedení organismu z rovnováhy totiž může přispívat k jeho překyselování.


Odkyselte tělo s kořenovou zeleninou: Těchto 6 druhů odstraní zánět i nemoci


Zásadité prostředí organismu je velmi důležité pro boj s různými chorobami, včetně artritidy, obezity či dokonce rakoviny.

Každý systém má své optimální pH, ve kterém funguje nejlépe. Pro vaše tělo je takovým ideálním pH mírně zásadité prostředí, které si zabezpečíte konzumací zásadité stravy.

Problém je, že naše "moderní" dieta je plná kyselinotvorných potravin a jídel. Její následkem pak bývají záněty, které po čase vedou k různým chronickým onemocněním.

Co způsobuje překyselení těla

Překyselení těla může vést k velkému množství chorob, včetně vážných chronických onemocnění.

Zde několik příkladů, co může způsobit:

  • přibírání a cukrovka
  • nemoci ledvin
  • hormonální nerovnováha
  • předčasné stárnutí
  • artritida, bolesti kloubů a svalové křeče
  • únava, stres a vyčerpanost
  • špatné trávení, žaludeční vředy
  • bolesti hlavy a migrény
  • bolesti zubů a onemocnění dásní
  • suchá pokožka, vypadávání vlasů
  • mnohé jiné

Pokud se s tím nic nedělá, konečným následkem nezřídka bývá rakovina, které se v kyselém prostředí daří. Ta potom překyselení těla svým metabolismem ještě dále zvyšuje a problém se tak ještě více prohloubí.

Abyste proťali tento koloběh narůstajícího překyselení, výborným způsobem je konzumace kořenové zeleniny, které tělesné pH navrací k normálu a navíc dodává tělu mnohé potřebné živiny.

Druhy kořenové zeleniny odstraňující překyselení těla

No a tady už následují nejlepší druhy kořenové zeleniny, které vám pomohou se zbavit překyselení těla.

1. Mrkev

Mrkev je výborná zásadotvorná zelenina, bohatá na beta-karoten, který je navíc velmi silným antioxidantem.

Tato zelenina má následující zdravotní přínosy:

  • zlepšuje zrak a zdraví očí
  • bojuje s obezitou a zmírňuje zažívací problémy
  • obsah draslíku pomáhá udržovat krevní tlak pod kontrolou
  • její protizánětlivé vlastnosti urychlují hojení ran
  • fytonutrient falcarinol pomáhá předcházet rakovině tlustého střeva
  • zlepšuje ústní hygienu a působí antibakteriálně

2. Červená řepa

Tato oblíbená kořenová zelenina je pro vás přínosem ve více oblastech.

Zlepšuje například funkce mozku, snižuje krevní tlak, detoxikuje různé orgány a zvláště játra. Navíc chrání srdce před infarktem i kosti před osteoporózou.

3. Brambory

Obyčejné brambory dokáží kontrolovat hladinu krevního cukru při cukrovce a chrání kosti před úbytkem minerálů.

Brambory mají také protirakovinné účinky, udržují krevní tlak v normě a dodávají tělu hodně potřebného draslíku. Toho mají v sobě dokonce víc než banány.

4. Ředkvička

Ředkvička je velmi bohatá na vitamín C. Pokud ji budete jíst pravidelně, kromě odkyselení těla si posílíte i svůj imunitní systém.

Její vysoký obsah vlákniny a nízký obsah kalorií z ní činí ideální zeleninu při hubnutí.

Studie prokázaly, že unikátní antioxidanty v ředkvičce předcházejí onemocněním srdce a udržují krevní tlak v normě.

Mnozí lidé používají ředkvičky také k léčbě trávicích potíží, protože stimulují tvorbu žluči. Nesmíme zapomínat ani na to, že jsou přínosem i pro činnost jater a ledvin.

5. Kapka

Kapka je známá svou hořkou chutí, vašemu tělu však dokáže pomoci několika způsoby.

Poskytuje celou paletu antioxidantů, vitamíny A a C, vzácný minerál mangan či protirakovinotvorný beta-karoten.

6. Sladké brambory

Sladké brambory jsou dobrým zdrojem vitamínu B6, o kterém je známo, že snižuje riziko srdečně-cévních onemocnění.

Vysoký obsah draslíku je zase velmi důležitý pro mozek a nervový systém.

Navíc jsou sladké brambory bohaté na vlákninu ai navzdory své sladké chuti nemají příliš mnoho kalorií, proto se hodí jako potravina při hubnutí.


Doporučené produkty na odkyselení organismu.

Kategorie